В  списание Galerie френският арт критик Каролин Ру нарежда българския павилион на

...
  В  списание Galerie френският арт критик Каролин Ру нарежда българския павилион на
Коментари Харесай

Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале

 

 В  списание Galerie френският арт критик Каролин Ру подрежда българския павилион на пето място измежду шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не трябва да пропущат.

 

Списанието Galerie е учредено през 2016 година от Hudson Publishing LLC. Адресирано към читатели с трайни ползи в изкуството и дизайна, то излиза пет пъти годишно. Целта му е да осведоми и въодушевява като показва единствено най-хубавото от двете посоки в международен мащаб. Както и да среща културната общност със завладяващи креативен гении и  интригуващи арт дестинации. Galerie се предлага в обекти на Hudson News по целия свят, както и в определени павилиони за вестници, частни авиационни терминали и на водещи събития за изкуство и дизайн.

 

В материала си Каролин Ру изброява достойнствата на павилионите, които са й създали усещане: на Съединени американски щати, Япония, Канада, Бенин, България и Нигерия.

 

Ето какво написа известната авторка за инсталацията, сътворена от Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиян Шекерян под кураторството на Васил Владимиров: „ През комунистическата ера 1945-1989 година хора изчезват в България всеки ден, задържани по съмнение за инакомислие и даже за малко по-необичайно държание, те са отвеждани в ужасяващи работни лагери. „ Там шест или седем души умираха всеки ден “, спомня си глас.

 

В постройка покрай моста Академия, кураторът Васил Владимиров е пресъздал набор от домашни интериори - български дом от времето на комунизма, където същинските мемоари за претърпените ужаси се предават посредством високоговорители. Гласовете са на оживели или на хора, изгубили близки.  Кафявите мебели, сламените дюшеци и оскъдните бюфети на скромния български бил от това време основават у посетителите тъжно, само че вълнуващо прекарване.  

 

Но инсталацията дава на мнозина достъп до част от другояче непознатата история. Тишината е нарушена “, приключва описа си за българския план „ Съседите “ Каролин Ру в авторитетното списание за изкуство Galerie.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР